Kossuth-szónokverseny

A XVI. erdélyi Kossuth-szónokverseny a Bod Péter Tanítóképzőben

Iskolánk, a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző ismét bebizonyította, hogy nagy dolgokra képes: nemcsak abban, hogy hagyományait értékeli, megőrzi, hanem abban is, hogy képes a megszokottat új tartalommal, értelemmel, élményekkel gazdagítani.  Erre törekedtek a főszervezők: Deák Magdolna és Fejér Piroska, magyar szakos tanárnők, s ezt valósították meg segítőtársaikkal, meghívott vendégeikkel, támogatóikkal, a résztvevő közösség minden tagjával.

2016. november 2 – 6. között, az Iskola Másképp Hét keretén belül – a Pro Schola Kulturális Nevelési Egyesület, valamint Kovászna Megye Tanácsának és Kézdivásárhely Municípium Tanácsának támogatásával – szerveztük meg a XVI. erdélyi Kossuth-szónokverseny rendezvénysorozatát, melyet Hegedüs Ferenc vállalkozó, kultúrmecénás jóvoltából a Kosztándi Galériában, valamint Vikol Márta könyvtárosunk vendégszeretetét élvezve iskolánk könyvtárában, a Nagy Béla Dokumentációs és Információs Központban bonyolítottunk le. A Képtár hangulata, eleganciája, a Kosztándi-házaspár festményei, valamint  a Könyvek világa a kultúra, a művészet, az értékek örök bizonyosságának tudatát éreztette meg velünk. Ezt erősítették meg dr. Deák Ferenc, magyartanár  előadásának gondolatai is Kosztándi Jenő és Kosztándi Katalin képeiről.

Ünnepségsorozatunkat Len Csaba igazgató úr köszöntő beszéde nyitotta meg, ezt követően a XI. A osztályos, tanítóképzős leányok iskolánk névadójának, Bod Péternek és tanítványainak a szerepébe bújva, dramatizált előadás (Deák Magdolna, Tuzson Erika összeállítása) keretén belül  adták meg a választ arra a kérdésre is: meddig kell az embernek tanulni.

Délelőtt a szónokok (5 megyéből, 19-en!), délután az író-olvasó találkozó résztvevői (Fekete Vince, József Attila-díjas író, valamint Dimény-Haszmann Árpád, Méhes György-díjas költő, Fekete Erzsébet, matematika tanár, Dimény-Haszmann Orsolya, muzeológus) arra keresték a választ, hogy van-e teremtett, örök nő. Nemcsak a téma keltette fel a közönség figyelmét, hanem az is újszerű volt, hogy a költő-feleségek kerültek nemcsak a beszélgetés, hanem a versek középpontjába, az újraolvasás, újraértelmezés játékterébe Deák Magdolna irányítása által.

Élmény volt résztvenni a tudományos konferencián, ahol három előadó (dr. Máthé Dénes, egyetemi docens, BBTE, Kolozsvár, dr. Szőke-Milinte Enikő, egyetemi docens, PPKE, Budapest, drd. Zoller Katalin, egyetemi tanársegéd, tanulmányi igazgató, BBTE, Kézdivásárhely) beszélt a retorika fontosságáról a 21. században, a kommunikációs zavarokról, valamint az együttműködő pedagógiai kommunikáció fontosságáról annak érdekében, hogy könnyebben, s jól megértsük egymást.

S élmény volt meghallgatni a szónokverseny rögtönzött beszédeit is, ahol a szónokok bizonyították kreativitásukat, műveltségüket, humorral párosuló, szókimondó bölcsességüket. A szabályzatnak megfelelően a zsűri, az idén dr. Ambrus Ágnes, ny. egyetemi adjunktus hozta a beszédek témáit, melyek nagy elismerésnek örvendtek a hallgatóság körében is. Az I. díjas (Márton András) a „A kaktusz is azért szúr, mert nem simogatják”, a közönségdíjas (Molnár Balázs) pedig „Muszáj megoldást találni? Nem élvezhetnénk egy kicsit a problémát?” témát választotta. Sikerült az idén is megvalósítania a zsűrinek azt, hogy a szónokok elégedetten, a tisztességes elbírálás, s a tanulnivágyás tudatával hagyták el a versenyt, örülve a gazdag könyvcsomagnak, mely minden résztvevőnek támogatóink jóvoltából került ajándéktasakukba. A díjazottak Vetró András szobrászművész alkotását, plakettjét is magukkal vihették, mely László Károly vállalkozó adományából származott. Két különdíjat is kiosztottunk: az egyik Bajcsi Ildikó, iskolánk volt igazgatónője, a szónokverseny elindítója részéről (Szegi Márk, Margitta), a másik dr. Keszeg Vilmos, egyetemi docens, a BBTE tanára felajánlásából (Szabó Tímea, Dicsőszentmárton). A szónokverseny I-II. helyezettje (Márton András, Kedves Kriszta, a székelyudvarhelyi Benedek Elek Pedagógiai Líceum diákjai, felkészítő tanáruk Vass Ágnes) résztvesz az ELTE által szervezett budapesti fordulón.

Igyekeztünk az iskola, valamint városunk közösségét is bevonni rendezvénysorozatunk varázslatos hangulatába. Ennek érdekében városunk főterén villámcsődületet szerveztünk Kis Emese, Szováti Mária és a Gyöngyvirág tánccsoport irányításával, melyben identitásunk, összetartozásunk erejét érezték meg az ott résztvevő diákok, tanárok, vendégek. Fülöp László, történelem szakos tanár városnéző körúton mutatta be értékeink. A péntek esti gólyabálon a IX.-es diákok beavatási szertartásának szokásait mutatták be a vendégeknek a XII.-es osztályok szervezői.

Különösen örültünk, hogy a szónokverseny résztvevőivel, valamint a X. A és a XI. A osztály tagjaival nov. 5-én erdővidéki kiránduláson is résztvehettünk, ahol Kis Emese idegenvezetőnk segítségével nemcsak népi mesterségek (pl. bőrműves), s építészeti örökségünk értékvilágát (pl. a bibarcfalvi templom Szent László freskói, olaszteleki Daniel kastély, Benedek Elek Emlékház) ismertük fel, hanem olyan emberekkel is megismerkedtünk, akik közösségünk értékeit meggyőző erővel, lelkesedéssel közvetítették számunkra (Kovács Béla, bőrmíves, Székely Lajos, lelkész, Fekete Levente, a nagyajtai unitárius lelkész).

A XVI. erdélyi Kossuth-szónokverseny  rendezvénysorozatának sikeréhez egész nap hangosító diákjaink Bogdán-Pál Róbert és Voloncs Ákos, valamint fényképész, s operatőri szerepet betöltő Pászka Zoltán kollégánk is hozzájárult. És köszönet Gligor Jutkának és Pál Katalinnak, akik az előkészületekben, valamint az elszámolási munkákban segítettek. S köszönet mindazoknak a szülőknek, diákoknak, akik süteményükkel, kedvességükkel, szeretetükkel megmutatták, hogy milyen az igazi székely vendégszeretet.

Köszönetet mondunk ugyanakkor támogatóinknak, akik biztosították számunkra, hogy rendezvénysorozatunk méltó legyen iskolánkhoz, városunkhoz, közösségünk értékeihez:

Korunk Baráti Társaság (dr. Balázs Imre József , egyetemi docens, szerkesztő)
Magyar Irodalomtudományi Tanszék (dr. Szabó Levente, egyetemi docens, dékánhelyettes)
Kriza János Néprajzi Társaság (dr. Keszeg Vilmos egyetemi docens)
Székelyföld Kiadó Szerkesztősége (Fekete Vince, író, főszerkesztő-helyettes)
Kézdivásárhely Municípium Tanácsa
Kovászna Megye Tanácsa
Pro Schola Kulturális és Nevelési Egyesület
Hegedüs Ferenc vállalkozó, kultúrmecénás
László Károly vállalkozó
Református Kollégium, Kézdivásárhely
Beder Imre, lelkész
 

 

A programjaink sajtóvisszhangját az alábbi linkeken is olvashatjátok:
Háromszék
Székely Hírmondó

Székely Hírmondó
Morfondír.ro
 

Diákvélemény:

Deák Gellért-Gedeon, a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum X. osztályos diákja, az idei verseny III. helyezettje írja: „Élmény volt számomra részt venni a XVI. Erdélyi Kossuth szónokversenyen.  Nagyon tetszett az, hogy kétfordulós volt, mert így a versenyzők igazán bebizonyíthatták tehetségüket, tudásukat úgy, hogy csakis a saját gondolataikra hagyatkozhattak. Örülök  annak, hogy a szervezők odafigyeltek arra, hogy a zsűri ne ismerje a versenyzőket, csakis szám szerint tudja megkülönböztetni őket. Ez azért volt jó, mert igy mindenkit aszerint jutalmaztak, amit megérdemelt. Továbbá tetszett a meleg fogadtatás is, hogy mindenkit  ugyanúgy kezeltek, és szeretettel szóltak hozzánk. Nem bántam meg, hogy részt vettem a versenyen. Jövőre ismét szeretnék benevezni és versenyezni.”

Szabó Tímea XII. osztályos tanuló (Andrei Bârseanu Elméleti Líceum, Dicsőszentmárton) Kézdivásárhelyen november 3-án, illetve 4-én került sor a XVI. Kossuth-szónokversenyre. Most először vettem részt ezen a versenyen, az elvárásaimat pedig nem csak kielégítette, hanem egyenesen túlszárnyalta a rendezvény. Szüleimmel és felkészítőmmel, dr. Szilágyi Anna-Rózsika tanárnővel a távolság miatt már szerdán útra keltünk Vámosgálfalváról...  Elolvasom

Képek

Video

 

 

 

 

A KÉZDIVÁSÁRHELYI BOD PÉTER TANÍTÓKÉPZŐ MEGHIRDETI A XVI. ERDÉLYI KOSSUTH-SZÓNOKVERSENYT.

Részletek

 

 

TARTALMI BESZÁMOLÓ A XIV. KOSSUTH-SZÓNOKVERSENYRŐL

A Vigadó Művelődési Ház nagytermében, 2014. április 10-én, 11 órától került sorra Bod Péter Napok egyik hagyományosan központi rendezvényére, a XIV. erdélyi Kossuth-szónokverseny I. fordulójára, melyre az idén 22-en jelentkeztek (a Benedek Elek Pedagógiai Líceumból, Székelyudvarhelyről, a Baróti Szabó Dávid Szakközépiskolából, Barótról, a Nagy Mózes Elméleti Líceumból és a Református Kollégiumból, Kézdivásárhelyről), s iskolánk minden diákja és tanára, valamint a versenyző iskolák diákjai/tanárai is (kb. 300-an) résztvettek.

A versenyzők előre kijelölt mottóra építve az otthon elkészített beszédeiket adták elő. Minden évben a verseny mottóját attól a történelmi vagy irodalmi személyiségtől választjuk, akinek valamilyen évfordulója van. Az idei szónokversenytémáját a 80 éve született Hervay Gizella Mi című verséből választottuk: „mert egyszemélyes boldogság nem létezik”. Hervay  versét a X. C osztály tagjai adták elő, majd ezt követően Pál Anna Brigitta, XII. osztályos tanuló Hervay Szerelmes dal lila éggel c. versét mondta el, amellyel az Aranka György Nyelv- és Beszédművelő országos versenyen II. díjat szerzett. Felkészítő tanáruk Deák Magdolna volt.

A II. fordulóban – melyet április 11-én 9 órától tartottunk a Bod Péter Tanítóképző Nagy Béla Dokumentációs és Információs Központjában – a verseny zsűrije által meghatározott, általános téma szerint rögtönöztek szónoki beszédet(pl. Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond; A törvény nem ismerése nem mentesít a következmények alól; Az adott szó kötelez.)

Az értékelő bizottság tagjai Bokor Anikó, nyugalmazott magyartanár, Beder Imre tiszteletes úr, Róth-Balázsi Hunor, az Erdélyi Televízió műsorvezető-szerkesztője voltak.

Díjazottaink:

I. DÍJ: JÁRAI-SZABÓ RICHÁRD, XI. osztályos diák, a székelyudvarhelyi Benedek Elek Pedagógiai Líceum diákja, felkészítő tanára Ivácsony Zsuzsánna;

II. DÍJ: BIRÓ RÉKA, X. osztályos diák, a Baróti Szabó Dávid Technológiai Líceum diákja, felkészítő tanára Csog Orsolya

III. DÍJ: BUDAI ISTVÁN, a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum diákja, felkészítő tanára Nagy-Babos Edit, valamint JAKAB BERNADETT, a székelyudvarhelyi Benedek Elek Pedagógiai Líceum diákja, felkészítő tanára Vass Ágnes.

Az I-II. helyezett továbbjutott az ELTE által rendezett Kossuth-szónokversenyre is, melyet novemberben rendeznek, valamint különdíjként a Székelyföld folyóirat egy éves előfizetését is megkapták, a Székelyföld Szerkesztősége támogatásával. 

DICSÉRETET kapott SZÁSZ IZABELLA és VIDA TÍMEA, a Bod Péter Tanítóképző diákja, felkészítő tanára Fejér Piroska és VOLONCS SZILVIA, a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum diákja, felkészítő tanára Nagy-Babos Edit.

Minden versenyző, valamint felkészítő tanára könyvjutalmat kapott, melyet az Anyanyelvápolók Szövetsége, Kovászna Megye Tanácsa, valamint Kézdivásárhelyi Municípium Tanácsa és a Romániai Pedagógusok Szövetsége jóvoltából tudtunk biztosítani.

A verseny díjkiosztó ünnepségét egy gálaműsor keretén belül szerveztük meg április11-én délután 15 órától a Vigadó Művelődési Házban., melynek keretén belül Kellér Dezső Meg ne írj, szerkesztő úr!  című bohózatát mutatták be iskolánk színjátszói (színre vitte Len Csaba tanár), valamint fellépett iskolánk Gyöngyvirág tánccsoportja a Palotással, s német/széki/mezőségi táncokkal (táncoktató Szováti Mária).Tánccsoportunk vendégül látta, s a közönség nagy örömére együtt lépett fel a Székről érkező Fekete-piros néptáncegyüttessel, mely külön színfoltja volt ünnepségünknek. (Deák Magdolna, programfelelős)

                                                         

 

  F E L H Í V Á S

    A kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző meghirdeti a XIV. erdélyi Kossuth-szónokversenyt.

„Eljött az idő, s társaid körében neked is fel kell állanod, s a köz tanácskozásokban élő szóval részt kell venned; s érezni fogod, miképpen az ékesszólás, s mindaz, ami erre megkívántatik, oly szükség, mi nélkül köz dolgokban részt vevő polgár közvetetlen nem hat”. (Kölcsey Ferenc: Parainesis)

Céljaink: a retorikai alapismeretek elsajátítása, gyakorlása; az értelmi, az érzelmi és az erkölcsi befolyásolás felismerése; az érvelési, valamint az érdemi és kulturált, strukturált vitára való képesség kialakítása, fejlesztése.

            A verseny két fordulóból áll:

I. rész: Előre elkészített beszéd (maximum 6 perc)
                                  Mottó: „mert egyszemélyes boldogság nem létezik” (Hervay Gizella)
II. rész: Rögtönzött beszéd (maximum 3 perc), melynek témáját a helyszínen közöljük.

A verseny időpontja: 2014. április 10–11.  

A verseny helyszíne: Vigadó Művelődési Ház, Bod Péter Tanítóképző, Kézdivásárhely

Iskolánként 3-4 középiskolás diákot és egy felkészítő tanárt várunk! Kérünk minden versenyzőt, hogy szónoki beszédét egy példányban, elektronikus formában és kinyomtatva is hozza magával! A részletes programot később közöljük.

Jelentkezni lehet a következő villámposta-címen a mellékelt jelentkezési lapon:       
magdolna_nagy@yahoo.com

Jelentkezési határidő: 2014. március 25.

Kézdivásárhely, 2014. március 3.
 
Deák Magdolna,                           Len Rita                                                                                        
programfelelős                            igazgató      
 

 

TARTALMI BESZÁMOLÓ a XIII. erdélyi Kossuth-szónokversenyről

Iskolánk 2013. április 4–5-én szervezte meg a Bod Péter Napok keretén belül a XIII. erdélyi Kossuth-szónokversenyt, melyre az idén 17-en jelentkeztek (a Maros megyei Bonyháról, Székelyudvarhelyről, Barótról). A verseny az idén is két fordulóból állt: az elsőben a jelöltek előre kijelölt mottóra építve az otthon elkészített beszédeiket adták elő, április 4-én, csütörtök délelőtt 9 órától, a Vigadó Művelődési Ház nagytermében. Délután a versenyzők és tanáraik számára kirándulást szerveztünk Háromszéki emlékfák nyomában Gelence – Zabola – Kovászna útvonalon. Idegenvezetők Kis Emese és Deme Ildikó tanárok voltak. A második fordulóban – melyet április 5-én 9 órától tartottunk a Bod Péter Tanítóképző Nagy Béla Dokumentációs és Információs Központban – a verseny zsűrije által meghatározott, általános téma szerint rögtönöztek szónoki beszédet (pl. Jobb úton lenni, mint megérkezni; A szenvedés nemesít; A család a türelem gyakorlásának kiváló terepe)Minden évben a verseny mottóját attól a történelmi vagy irodalmi személyiségtől választjuk, akinek valamilyen évfordulója van. Az idei szónokverseny témája egy Szilágyi Domokos idézet, akinek 75. születésnapi évfordulóját ünnepeltük: „Az ünnep lényege/ a hétköznapokban van. Csak hétköznapjaimmal,/csak hétköznapjaimmal tudok/ ünnepelni;” „Az ünnep, az ünnep halandó./ Csak a hétköznap maradandó.”(Szilágyi Domokos) – ÜNNEP ÉS A HÉTKÖZNAPOK. Az értékelő bizottság tagjai Bokor Anikó, nyugalmazott magyartanár, Beder Imre tiszteletes úr, Molnár Orsolya, a Kézdivásárhelyi Színház színművésze, művészeti titkára voltak.

Középiskolás díjazottaink:  

I. DÍJ: DÉNES ERZSÉBET, XI. osztályos diák, a székelyudvarhelyi Benedek Elek Pedagógiai Líceum diákja, felkészítő tanára Vass Ágnes;

II. DÍJ: BIRÓ RÉKA, IX. osztályos diák, a Baróti Szabó Dávid Technológiai Líceum diákja, felkészítő tanára Csog Orsolya és GÁBOR ÁGNES, a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum diákja, felkészítő tanára Nagy-Babos Edit.

Az I-II. helyezett továbbjutott az ELTE által rendezett Kossuth-szónokversenyre is, melyet novemberben rendeznek, valamint különdíjként a Székelyföld folyóirat egy éves előfizetését is megkapják, a Székelyföld Szerkesztősége támogatásával. Ugyanakkor pénzjutalomban is részesültek a Pro Schola Kulturális-Nevelési Egyesület jóvoltából.  Minden versenyző könyvjutalmat kapott. Támogatóink: az Anyanyelvápolók Szövetsége (Ördögh-Gyárfás Lajos); a Megyei Tanács (Tamás Sándor); a csernátoni Haszmann Pál Múzeum (Haszmann Orsolya).

A verseny díjkiosztó ünnepségét egy gálaműsor keretén belül szerveztük meg április 5-én délután 16 órától a Vigadó Művelődési Házban., melynek keretén belül Rejtő Jenő egyik bohózatát mutatták be iskolánk színjátszói. (színre vitte Len Csaba tanár), valamint fellépett iskolánk Gyöngyvirág tánccsoportja felcsíki táncokkal (táncoktató Szováti Mária, a zenét Ábri Béla és zenakara szolgáltatta). Köszönjük minden résztvevőnek, hogy megtisztelte jelenlétével ünnepségsorozatunkat!

Szeretettel várunk mindenkit a jövő évi szónokversenyünkre is! (Deák Magdolna, programfelelős)