Kulturális Őszi Vásár Széken

A  kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző Gyöngyvirág tánccsoportja meghívást kapott Szék község polgármesterétől a 2013-as Széki Őszi Vásár kulturális rendezvényeire. A sokszínű rendezvény célja az volt, hogy bemutassa a különböző régiók kultúráját, erősítse a nemzeti összetartozást és találkozási, bemutatkozási lehetőséget biztosítson a Kárpát-medence magyarságának, valamint lehetőséget adott a velünk szomszédos nemzetekkel való interkulturális kapcsolatok kialakítására is.

A rendezvényre szeptember 21-22-én került sor a Magyar Világörökség-díjjal kitüntetett Széken, ahol iskolánk mellett képviselve voltak a község testvértelepüléseinek delegációi is:  Zsigárd – Szlovákia, Fényeslitke, Bodajk, Zalaszántó és Törökszentmiklós. A vásár megnyitójaként a vendéglátók Zenés hívogatást szerveztek, melyen fúvós zenekari kísérettel, a településen áthaladva, szekerekkel vonultak be a vásártérre a résztvevők. A polgármester köszöntő beszéde után a gyerekek bábszínház műsorával elkezdődött a vásártéri élet. A sokszínű táncműsorok mellett, kirakodóvásár – kulturális műsorok gyerekeknek és felnőtteknek– helyismereti vetélkedőversenyek – arcfestés, íjászat, baranta, lovaglás - együttesek és egyéb más rendezvényeken vehettek részt tanulóink. Iskolánk 31 fős csapata benevezett a töltöttkáposzta főzőversenyre is, ahol a résztvevő nyolc benevezett csapat közti megmérettetésen a szakmai zsűri II. helyezéssel jutalmazta közösségünket. Napközben olyan rangos táncegyüttesek fellépését láthattuk, mint a széki Szalmakalap és Fekete-Piros tánccsoport, a Tarisznyás Együttes, a szamosújvári Téka: Rozmaring és Kaláka együttes, a bálványosváralji tánccsoport észak-mezőségi tánc műsorát, valamint kalotaszegi, palatkai, mócsi (Belső-Mezőség) táncokat.

Este pedig a prímás találkozó résztvevői biztosították, kalotaszegi, mezőségi és palatkai zenészekkel az élőzenét a táncház kedvelőknek, ahol mindannyian, vendégek és fellépők egyaránt közösen táncoltak, gyakoroltak, egymástól különböző lépéseket, tánctechnikát sajátítottak el, tanultak meg. A rendezvény olyan eseménynek adott otthont, ahol a szakmai igényesség mellett, tanulóink betekintést nyertek a helyi kultúrába, kihangsúlyozva a néprajzi értékeket a hagyománytisztelést, mindannyiunkat arra sarkallva, hogy őrizzük meg és adjuk tovább ezen kulturális nemzeti értékeinket. A táncházzal egyidőben tábortűz körüli népdaléneklésre közös nótázásra is sor került.

 Az ünnepély alatt tanulóink gazdag műsorral örvendeztették meg a nagyérdeműt. Műsorunkban a Gyöngyvirág tánccsoport tagjai palóc leánytáncot és felcsíki táncokat mutattak be, Szalló Erzsébet X.C osztályos tanuló, az Országos Népdalvetélkedő I. díjazottja, és Máté Sándor X.A. osztályos tanuló népdaléneklést mutattak be, Márkos Zsolt-Csaba X.A osztályos tanuló, az Országos Mesemondó verseny I. helyezettje, humoros monológgal szórakoztatta a közönséget. Műsorunknak nagy sikere volt és meghívást kaptunk a jövő évi Kolozsvári Magyar Napokra, valamint a IV. Magyar Világtalálkozó 2014. májusában sorra kerülő rendezvényeire.

A rendkívül színvonalas, fantasztikus hangulatú őszi vásár, vasárnap este táncházzal és tűzijátékkal fejeződött be.

 A rendezvény sikere bizonyítja, hogy érdemes a hagyományt folytatni, ezzel segítve a helyben maradásukat az ifjúsági néptáncegyüttes fiataljainak.

 Az utazás során meglátogattuk a széki Tájházat, a felújított Táncházat, megcsodálhattuk a  széki szobabelső tárgyi berendezéseit, rusztikus szín-és formavilágát, motivumkincsét, valamint a népviselet, különösen a nőiviselet gazdag és változatos darabjait.

 Hazafelé tartva Válaszúton rendkívüli megtiszteltetésben részesültünk, hiszen maga az erdélyi magyar néprajzkutató, népzenegyűjtő Kallós Zoli bácsi vezette körbe csoportunkat, a felbecsülhetetlen értékű néprajzi múzeumban és ismertette tárgyi örökségünk tudnivalóit.

A két nap alatt tanulóinkkal együtt felejthetetlen élményben, részesültünk. Remek hangulatú, kitűnő néptáncprodukciókat láttunk, és olyan barátságos emberekkel ismerkedtünk meg, amilyenekkel korábban csak ritkán találkoztunk.

Kísérő nevelőtestület: Vikol Márta, Kis Emese, Szováti Mária néptáncoktató, és Szováti János önkéntes támogató.

Ezúton köszönjük mindazon székiek áldozatos munkáját, akik csodálatossá varázsolták fogadásunkat. Ottlétünk alatt jól éreztük magunkat, önfeledten táncoltunk, miközben rengeteg szeretetet, odafigyelést, törődést kaptunk.

 Köszönjük vendéglátóinknak:

 • Sallai János Polgármester úrnak (Polgármesteri Hivatal – Szék)
 • Győri Sándor Igazgató úrnak (Általános Iskola – Szék)
 • Nagy András Önkormányzati képviselőnek
 • Szék község lakosságának

Külön köszönjük szépen támogatóinknak, az anyagi hozzájárulást, mellyel lehetővé tették a Széki Őszi Vásáron való részvételünket:

 • New Fashion – Kézdivásárhely
 • Zarah Modem – Kézdivásárhely
 • Polgármesteri Hivatal – Kézdivásárhely
 • Kolumbán KFT - Barót
 • Bujdosó Vendéglő – Kézdivásárhely
 • M&CO KFT (Molnár Attila) - Kézdivásárhely
 • Szülőbizottság

Képek

(Kis Emese)

 

Cikk a Szabadság – Erdélyi Közéleti Napilap hasábjain

Cikk a Székely Hirmondó Napilapban

Videók