Múzeumpedagógia

Múzeumpedagógiai foglalkozás, néprajz és a képzőművészet mezsgyéjén!

A Bod Péter Tanítóképző IX.A osztálya 2017. február 14-én „Beavatás. Az inasságtól a mesterré válásig " című múzeumpedagógiai foglalkozáson vett részt a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeumban. A kétórás foglalkozást Dimény Erika muzeológus vezette, ahol diákjaink, érdekes rejtélyeket ismerhettek meg a céhmesterek hajdani világából. A vándorkönyv titkainak elsajátítása után interaktív játékok keretében fedezhették fel a két művész Vargha Mihály és Ilés-Muszka Rudolf, Szoborerdő című kiállítás alkotásaiban rejlő transzcendenciát, misztériumot. 

Köszönjük szépen a múzeum vezetőségének, hogy lehetővé tették számunkra a részvételt, valamint Dimény Erika muzeológusnak az igen tanulságos foglalkozást.

Kísérő pedagógusok: Czira Ágnes, Kis Emese, Pászka Zoltán

 

Képek

 

 

Hagyományos tojásírás

A kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző XI.B osztálya 2016. március 22-én hagyományos tojásíró tevékenységen vett részt a kézdivásárhelyi Csiszár Dénes Tanműhelyben. A kétórás foglalkozást Opra Etelka népművész vetítettképes bemutatóval és ismerettetjesztő előadással indította, majd diákjainkat a tojásírás fortélyaiba vezette be.

Köszönjük szépen a lehetőséget foglalkozásvezetőnknek, és a társszervezőknek: Kelengye Egyesület, Praetoria Egyesület és a Barabás ZsomborHáromszéki Népművészeti Egyesület tagjainak, hogy lehetővé tették számunkra, bekapcsolódni a programba, így betekintést nyerhettünk a hagyományőrző hímestojás-készítési módszereinek rejtelmeibe.

Kis Emese

Képek

 

Értékes, néprajzi töltetű rendhagyó történelem óra a Nagy Világégésről!

A kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző X.B osztálya 2015.május 5-én „Tudatom, hogy én még jól vagyok..." című múzeumpedagógiai foglalkozáson vett részt a csernátoni Haszmann Pál Múzeumban.
A kétórás foglalkozást Dimény Haszmann Orsolya muzeológus és Haszmann Pál vezette, ahol diákjaink, első világháborús levelezéseken, naplókon, fényképeken, személyes tárgyakon keresztül, betekintést nyertek az első világháború hétköznapi eseményeibe. Helyi hősök felelevenítésével megismerték a háború borzalmait, a hadviselés megpróbáltatásait, vagy akár ezeken keresztül nagy szerelemek megerősödését, kibontakozását.

Kísérő tanárok: Deme Ildikó, Kis Emese

Köszönjük szépen foglalkozásvezetőinknek, hogy lehetővé tették számunkra bekapcsolódni a Nagy Világégés eseményeibe, valamint az igen érdekes, néprajzi töltetű, rendhagyó történelem órai tevékenységbe.

 

(Kis Emese)

 

2014. június 5-én a Bod Péter Tanítóképző IX. B osztályos tanulói Variációk hat lábra című múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban, ahol megtekintették a Magyar Természettudományi Múzeum vándorkiállítását. A a gyűjteményen keresztül megtapasztalhatták a rovarvilág végtelennek tetsző, meglepetésekkel teli birodalmát. A Variációk hat lábra című tárlaton 200-szorosra felnagyított rovar-makettek, interaktív modellek segítségével sajátíthatták el a titokzatos miniatűr birodalom életvilágát, miközben az egyes fajokhoz fűződő legendákat és kultúrtörténeti érdekességeket is megismerhettek.

Kísérő tanárok: Deme Ildikó, Kis Emese

Köszönjük szépen a Székely Nemzeti Múzeum vezetőségének, Bartha Zonga és Vinceffy Orsolya múzeumpedagógusoknak, hogy lehetővé tették számunkra ezt az igen tanulságos tevékenységet.

(Kis Emese)

 

2014. április 4-én a Bod Péter Tanítóképző IX. B osztályos tanulói A szabadságharc ereklyéi  című múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban, ahol megtekintették a szabadságharc értékes tárgyi emlékeit, mint Kossuth Lajos kelyhét, Petőfi Sándor üveg poharát, Gábor Áron jegyzetfüzetét, Bem József  haditérképét, lovaglóostorát, és sok más érdekes tárgyat, ami a szabadságharc nagy egyéniségeihez szorosan kapcsolódik. Kreatív foglalkozáson vettek részt, amelyen minden tanuló elkészítette saját „Gábor Áron” emlékplakettjét, megismerkedtek az ágyúkészítés fortélyaival, valamint irodalmi verses játékkal mélyítették el az 1848-as forradalom szellemét.

Kísérő tanárok: Deme Ildikó, Kis Emese

Köszönjük szépen a Székely Nemzeti Múzeum vezetőségének, Bartha Zonga múzeumpedagógusnak, Vinceffy Orsolya gyűjteménykezelőnek, Szeles József restaurátornak, hogy lehetővé tették számunkra ezt az igen tanulságos tevékenységet.

(Kis Emese)

 

 

2013. február 13-án a Bod Péter Tanítóképző X. C osztályos tanulói Ékszer és viselet a régészeti korokban című múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban. A régészeti osztály közreműködésével betekintést nyertek különböző korszakok tárgyi emlékeibe, majd témához kötődő kézműves tevékenységgel egybekötött interaktív játékokkal sajátították el az erősdi kultúra, valamint a szkíták által készített tárgyak motívumvilágát, elkészítésének módozatait.  Kísérő tanárok: Fejér Piroska, Kis Emese.

Köszönjük szépen a Székely Nemzeti Múzeum vezetőségének, Vinceffy Orsolyának, Szeles József restaurátornak, hogy lehetővé tették számunkra ezt az igen tanulságos tevékenységet.

 (Kis Emese)